03 september 2011

Archiefkasten en vis

Een beetje vreemde titel, ik geef het toe. Om maar met de archiefkasten te beginnen: deze prachtexemplaren staan in de oude studiezaal van Rigsarkivet in Kopenhagen.


De genummerde houten kasten met ijzerbeslag werden in de 19e eeuw gebruikt om documenten van de Deense regering in op te slaan. Het binnenwerk bestaat uit een aantal smalle vakjes boven elkaar, zodat de documenten gegroepeerd opgeslagen konden worden.
Tegenwoordig is de studiezaal in een ander deel van het gebouw gevestigd, dichter bij de nieuwe ingang. Die nieuwe zaal is puur functioneel (lees: saai), er zijn vrijwel geen versieringen. Nee, dan de oude zaal, die tegenwoordig wordt gebruikt als kantoorruimte. Daar hangen prachtige wapenschilden. Even een close-up van zo'n schild:


Het is een beetje moeilijk te zien, maar daar is de vis dan toch. Een stokvis om precies te zijn. Volgens de archivaris is de 'running gag' dat dit het wapenschild bij uitstek geschikt is voor een archivaris en zijn werkmateriaal: oud, taai en zonder ruggengraat...
Met de toevoeging van mijzelf dat ze desondanks fier overeind blijven! Ach, een beetje zelfspot mag af en toe best, zeker als het in zo'n mooie omgeving gebeurt.

Geen opmerkingen: