25 oktober 2012

Crowdsourcing komt in beeld bij de Sont Tol

De registers van de Sont Tol, waarvan momenteel een uitgebreide transcriptie wordt gemaakt, kunnen niet helemaal worden bewerkt door de medewerkers van sociale werkvoorziening Breed uit Nijmegen. Dit bleek vandaag in Groningen tijdens de tweede Arenberg Conferentie over dit Tolregister.


Projectleider Siem van de Woude (foto boven) maakte melding van voortschrijdend inzicht bij het projectteam en de medewerkers. Daarbij bleek, dat de teksten van de akten tussen 1630 en 1700 aanzienlijk moeilijker te lezen waren dan aanvankelijk was gedacht. Tevens bleek, dat de teksten die vóór 1630 zijn opgeschreven als zéér moeilijk betiteld moeten worden.
Oordeel zelf aan de hand van twee tekstfragmenten. Het bovenste dateert uit 1644, het tweede fragment is opgeschreven in 1606:Het is niet doenlijk om de teksten van voor 1630 te laten transcriberen door de mensen van Breed. In plaats daarvan wordt gezocht naar een mogelijkheid om de transcriptie via crowdsourcing te laten maken. Het zoeken is nog naar een adequaat platform hiervoor, met goede software en deskundige begeleiding. Als dat eenmaal is gevonden, kan het project worden getrokken door vrijwilligers uit de hele wereld. Zij zullen wel enige paleografische vaardigheden mee moeten brengen.

3 opmerkingen:

Christian zei

VeleHanden?

Richard Keijzer zei

@Christian: Ze doen daar nog onderzoek naar. Ik denk persoonlijk dat deze teksten te moeilijk zijn voor VeleHanden. Het zou ook een Deens project kunnen worden, waar de deelnemers de teksten ook kunnen lezen. Vergeet niet dat de registers in het oud-Deens zijn geschreven.

Christian zei

@Richard: VeleHanden is een platform, een stuk techniek; welke mensen daar vervolgens mee aan de slag gaan, bepaal je onder andere zelf door bijvoorbeeld de kringen waarin je reclame maakt. Denen kunnen bijvoorbeeld gerust via VeleHanden indiceren, toch? Moet hooguit de interface vertaald worden. Maar als indiceer/crowdsourcingstool is het platform toch prima geschikt voor de job, lijkt me. (Maar goed, het is mij om het even hoor; mijn oud-Deens is hoe dan ook te slecht om mee te helpen, waar dan ook. ;-))