31 maart 2007

Een merkwaardige ondertrouwakte

In het archief van Amsterdam dook ik een ondertrouwinschrijving op uit 1727, om precies te zijn van 16 mei. Het betreft het voorgenomen huwelijk van Lammert (of Lambert) Brinkel met Catrina Pieters. Zoals gebruikelijk hebben beiden een getuige meegenomen. In het geval van Lammert is het zijn moeder, Gerritje Lamberts, terwijl Catrina heeft verklaard dat haar ouders zijn overleden. Daarom is, en nu komt het, haar mottje Marretje Springintveld meegekomen. Ik heb de benaming mottje in het verband van een huwelijk ook aangetroffen op de genealogische site van Louk Lapikas, die het woord heeft voorzien van een vraagteken. De vraag is dus, wat is een mottje? Zogenaamd grappige antwoorden in de richting van een "motje", een gedwongen huwelijk, worden bij voorbaat al met hoongelach ontvangen. Een serieuze verklaring, die zoek ik.

3 opmerkingen:

Gijs Hesselink zei

Volgens mij is dit een tante!

Gijs Hesselink zei

Hoi Richard,

Een moetje (moei, mottje) is zonder meer een tante. Maar ik weet bv van Harmen Snel, hoofd studiezaal GAA, dat daarmee bijna ieder familielid kan worden aangeduid, net als bv bij neef of nicht. Dus die tante kan best wat verder weg zijn.

Richard Keijzer zei

Dank je, Gijs

Verder spitwerk is dus nodig, maar dat zal even moeten wachten tot het Stadsarchief weer open is. En de kans bestaat natuurlijk dat het een ongetrouwde tante is geweest, zodat de kans op nadere gegevens wel heel klein wordt.