24 september 2010

Genealogie alleen als je rijk bent?

Alarmerende berichten - onder andere op het Archiefforum - over de jongste move van Ancestry.com. Het bedrijf heeft de firma iArchives gekocht. Nou en, wat zou dat? Nu is het wel zo dat iArchives de eigenaar is van Footnote.com en dat is een website die scans van originele documenten op internet zet.
Dat is niet zo bijzonder, dat gebeurt hier in Nederland ook, het verschil zit alleen in het feit dat Footnote abonnementsgeld vraagt. Voor 79,50 dollar per jaar mag je alle gescande documenten bekijken. Ancestry.com betaalt 27 miljoen dollar voor de overname. Deels in aandelen, deels in contanten en ook worden enkele schulden van Footnote.com overgenomen. Maar toch... 27 MILJOEN? Willen ze dat terugverdienen uit abonnementsgelden, dan moeten er wel even bijna 340.000 nieuwe abonnees worden geworven.
Vroeger was genealogie iets voor de rijken en sommige partijen lijken er op uit te zijn die situatie weer terug te halen.

Een slechte zaak!

2 opmerkingen:

Bob Coret zei

Hoe de miljoenen terugverdient gaan worden is ook mij een raadsel. Maar om nu gelijk te roepen dat genealogie alleen mogelijk is als je rijk bent is klinkklare onzin en onnodige bang-makerij!

Wilde je "vroeger" onderzoek doen in Amerika dan moest je een ticket kopen, aldaar een huurauto of bustickets, hotelovernachtingen, enz. reken de kosten maar uit. Nu voor SLECHTS 79,50 dollar een heel jaar een heleboel gescand materiaal voorhanden hebben lijkt mij erg goedkoop! Zelfs als je niet naar ons Nederlanders kijkt (maak bij een willekeurig archief 80 kopietjes en je bent 80 euro kwijt...) maar alleen de Amerikanen dan nog kun je het onmogelijk een hoog bedrag noemen!

Richard Keijzer zei

TRRRRRRRRRRRRRRRINGGGGGGGGGGGGGG!!

Dit is dus de alarmbel die altijd bij mij afgaat op het moment dat ik marketinggeneuzel onder ogen krijg. Het is natuurlijk wel een beetje te begrijpen, iemand die net bekend heeft gemaakt commercieel te gaan wil zijn toekomstige afnemertjes natuurlijk even in slaap sussen. Ze moeten even met de neusjes op het feit worden gedrukt dat 79,50 helemaal niet duur is...
Overigens verdient het aanbeveling om mijn blogberichten, inclusief de titel daarvan, beter te lezen. Dan was het vraagteken aan het eind van de regel misschien opgevallen?