14 maart 2013

Schrikken aan de leestafel

Klepperdeklep gaat de brievenbus en er ligt weer een tijdschrift op me te wachten. Deze keer is het Genealogie van het CBG en zoals altijd ziet dat er weer puik uit. Het jongste nummer van Gens Nostra van de NGV steekt er schril bij af. Zeer schril zelfs.Niet alleen wat de vormgeving betreft, maar zeker qua inhoud. Waar het CBG er in slaagt om een aangename mix van artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde genealoog te brengen, is Gens Nostra meer een opsomming van allerlei overzichten. Taai, onaantrekkelijk vormgegeven en niet om doorheen te komen.
Vergelijk dat met Genealogie en je ziet een fleurige inhoud met mooie foto's, herkenbare rubrieken en hier en daar ook reclame voor eigen projecten zoals Wiewaswie. Dat hoef je niet te lezen als je niet wilt. Het is ook niet allemaal 100% mooi en goed wat er in Genealogie staat (zo laat een meneer Roel de Neve de begravenis (sic!) van Koningin Wilhelmina plaatsvinden in november 1962) maar de algemene indruk is zeer positief.
En bij Gens Nostra slaat de weegschaal precies naar de andere kant door. Een moeizame invulling van het blad, amateurkiekjes met kleurzwemen (het is nog net geen Lomography) en slecht kleurgebruik (vervagende vegen onderaan de pagina). Beslist geen genot om te lezen.

En dan denk je dat je alles al wel gezien hebt, komt er een mailtje binnen van diezelfde NGV, waaruit ik een kort citaat laat zien. Ze zoeken iemand die een jaarindex kan maken met daarin alle familienamen uit een jaargang van het blad:

De redactie geeft aan welke namen in welke index thuishoren en zoekt nu hulp bij het samenstellen van het register. De medewerker dient de namen met paginanummers in een bestand te krijgen, tot nu toe door achternaam en paginanummer over te typen. Het werk kan thuis geschieden, bij voorkeur in Word of Excel en vergt enkele uren per nummer per maand. Vereist is accuratesse.

Dit geloof je dus echt niet, hè? Accuratesse, overtypen? Heren toch, we leven in de 21ste eeuw en zo'n taak kan geheel automatisch worden gedaan door bijvoorbeeld het genoemde programma Word. O ja, 'inhoudsopgave' wordt het daar genoemd. Het volgende plaatje vond ik op internet en dat drukt precies mijn gedachten uit na het lezen van het mailtje.


4 opmerkingen:

Bert de Roo zei

Beste Richard,

Ik wil u een vraag stellen over uw bijdrage Samen staan we sterk, zeker op zee (http://sneuperdokkum.blogspot.nl/2013/01/samen-staan-we-sterk-zeker-op-zee.html)

Zou u mij een e-mail willen sturen, zodat ik de vraag kan stellen?

E: roo.aj at ziggo.nl

Ineke Smit zei

zelfs ik kan een index maken in word, Kind kan de was doen zeggen ze toch altijd? Maar ja je kan er ook mensen aan zetten om het te tikken waardoor er weer extra fouten kunnen worden gemaakt. Ga jij binnenkort naar Zwolle? Dan heb ik wel een kluske voor je.
groetjes, Ineke
ps, waar ik altijd moeite mee heb is die stomme twee woorden die je in moet tikken als je een berichtje hier plaatst. Altijd ruzie mee.

Karel zei

Oké,het komt allemaal niet gelikt over bij de NGV, maar daarbij wil ik dan toch de kanttekening maken dat het een club van vrijwilligers is. En dat is het CBG niet.

Richard Keijzer zei

@Karel
Maak nooit de vergissing om de term 'vrijwillig' gelijk te stellen aan 'vrijblijvend'. Die club krijgt geld van de leden en daar moet wat tegenover staan. Het verschuilen achter vrijwilligheid is niet aan de orde.