29 juni 2007

Een tamelijk vreemd voorwerpje

Vandaag was het weer tijd voor een van onze mega-fotosessies, samen met Ineke Smit. Plaats van handeling was het Noordhollands Archief in Haarlem en de lijdende voorwerpen waren enkele volgepakte archiefdozen met documenten uit 1606. De hele bubs moet op de foto en dat heeft inmiddels al zo'n vier persoondagen gekost. Naar verwachting zullen we nog wel een keertje terug moeten om alle papieren te fotograferen.

Tijdens de klus viel er plotseling een vreemd dingetje op de tafel. Ik heb er snel even een foto van gemaakt die ik bij dit berichtje plaats. Maar... de grote vraag is nu, wat dit voor dingetje is en hoe oud het ongeveer kan zijn? Nogmaals, de stapel papieren dateert uit 1606, dus het voorwerpje is minstens 401 jaar oud. Wie het weet, mag het zeggen!! Voor een grotere uitvoering van de foto even op het kleine plaatje klikken met de muis.
Aanvulling 1:
Een tip over de grootte van het dingetje: het zal inderdaad zo'n 7 millimeter lang zijn en circa 4 mm rond. De kreet "Jesses, een stukje teennagel", die naast mij klonk toen ik het voorwerpje ontdekte, bleek geheel onjuist te zijn.

6 opmerkingen:

Gijs Hesselink zei

Hoe groot is dat dingetje? Het heeft een beetje de vorm van een beukenootje

Ineke zei

Gijs, je raakt in de war door de kleur denk ik. Het is namelijk niet bruin, maar iet wat wittig.En groot, ik denk een halve centimeter lang ongeveer. Nog en tip, het zit/zat tussen hand geschreven papieren in.
Ineke

Henry zei

Lijkt wel een soort voorloper van een kroontjespen.

Anoniem zei

De schaar van een rivierkreeftje???

Ciao.

Maggy zei

Het lijkt mij een stukje ganzenveren pen

Richard Keijzer zei

@Maggy: klopt helemaal, goed gezien! Op 1 juli heb ik uitgelegd hoe het precies zat, zie:

http://geneakeijzer.blogspot.com/2007_07_01_archive.html

Groeten van Richard