11 november 2006

Op naar de 50.000

Archief Alkmaar was gisteren weer aan de beurt voor een foto-bezoekje. Voor het project Van Papier Naar Digitaal (VPND) worden (door een aantal enthousiastelingen waaronder ikzelf) digitale foto’s gemaakt van zoveel mogelijk archiefbronnen. Dat kunnen de “gewone” bronnen zijn zoals DTB-boeken, maar liever nog wat meer exotische documenten. Meest recent is de fotoserie van de index op de Hypotheekboeken. Met het maken van deze index is de gemeenteklerk gestart in 1608 en zijn opvolgers zijn doorgegaan tot 1670. De index beslaat de jaren 1604 tot en met 1670. In deze periode zijn ettelijke hypotheekboeken volgeschreven die elk een eigen kenletter hebben. Het zijn in perkament gebonden folianten, zoals deel H (5 februari 1604 tot 3 juni 1612) op bijgaande foto.
De naamlijsten in de index zijn alfabetisch op voornaam, maar wel met een eigenaardigheidje, want de meest voorkomende naam staat als eerste vermeld. Zo begint het boek met de naam Arien, en komt pas na vier bladzijden Anna om de hoek kijken. En Carel komt doodleuk na Claes in de opsomming. De lijsten zijn dus niet echt alfabetisch-chaotisch, maar meer alfabetisch-een-beetje-chaotisch. Over enige tijd zullen deze foto’s op de website van Hans den Braber beschikbaar komen. Bij het lezen moet je wel goed opletten, omdat het cijfer 4 bedrieglijk veel lijkt op de 9. Het enige verschil is, dat bij de 4 het staartje naar rechts wijst en bij de 9 naar links. Het zou sneu zijn als je je blindstaart op folio 159, terwijl de gezochte informatie op folio 154 staat.
En de titel van dit stukje, waar slaat die nou eigenlijk op? Simpel, het is een verwijzing naar het aantal bladzijden dat in het kader van het project VPND online is gezet. Momenteel staat de teller op ruim 47.000 en de “halve ton” is dus in zicht.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Om commentaar te geven hoef je niet in te loggen.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Beloved dreamer zei

Richard, I thank you for your offer to help me but first I must ask what will I lose when I customize. Will I lose my links or my poetry? As far as creativity, that is what my blog is for, Poetry
I write at least once a week.
Let me know what you think.

bd