18 november 2006

Eventjes niet storen, a.u.b.

Ding dong, de postbode kwam aan de deur met een pakje. De inhoud? Een CD met scans van de serie Genealogische en Heraldische Gedenkwaardigheden uit de kerken van Nederland. Dat is een reeks boeken die is geschreven door Mr. P.C. Bloys van Treslong Prins en Mr. J. Belonje. De inhoud bevat een verzameling grafschriften, inscripties en dergelijke die beide heren tussen 1919 en 1961 hebben verzameld. De CD wordt geleverd door de stichting Historic Future, die bijvoorbeeld ook de CD met 50 jaargangen van het Jaarboek CBG heeft uitgebracht.
Voorheen moest ik lijfelijk naar het archief om daar de boeken van Bloys van Treslong in te zien, waarbij je ook nog eens de handicap hebt dat niet alle delen in hetzelfde archief aanwezig zijn. Voor gegevens van een andere provincie dus weer naar een ander archief. Aan dát gereis is nu een einde gekomen (hoewel ik nog geregeld het land doorkruis, hoor). Ik stop snel met dit bericht, de pc is even nodig voor het doorspitten van de CD.

11 november 2006

Op naar de 50.000

Archief Alkmaar was gisteren weer aan de beurt voor een foto-bezoekje. Voor het project Van Papier Naar Digitaal (VPND) worden (door een aantal enthousiastelingen waaronder ikzelf) digitale foto’s gemaakt van zoveel mogelijk archiefbronnen. Dat kunnen de “gewone” bronnen zijn zoals DTB-boeken, maar liever nog wat meer exotische documenten. Meest recent is de fotoserie van de index op de Hypotheekboeken. Met het maken van deze index is de gemeenteklerk gestart in 1608 en zijn opvolgers zijn doorgegaan tot 1670. De index beslaat de jaren 1604 tot en met 1670. In deze periode zijn ettelijke hypotheekboeken volgeschreven die elk een eigen kenletter hebben. Het zijn in perkament gebonden folianten, zoals deel H (5 februari 1604 tot 3 juni 1612) op bijgaande foto.




De naamlijsten in de index zijn alfabetisch op voornaam, maar wel met een eigenaardigheidje, want de meest voorkomende naam staat als eerste vermeld. Zo begint het boek met de naam Arien, en komt pas na vier bladzijden Anna om de hoek kijken. En Carel komt doodleuk na Claes in de opsomming. De lijsten zijn dus niet echt alfabetisch-chaotisch, maar meer alfabetisch-een-beetje-chaotisch. Over enige tijd zullen deze foto’s op de website van Hans den Braber beschikbaar komen. Bij het lezen moet je wel goed opletten, omdat het cijfer 4 bedrieglijk veel lijkt op de 9. Het enige verschil is, dat bij de 4 het staartje naar rechts wijst en bij de 9 naar links. Het zou sneu zijn als je je blindstaart op folio 159, terwijl de gezochte informatie op folio 154 staat.
En de titel van dit stukje, waar slaat die nou eigenlijk op? Simpel, het is een verwijzing naar het aantal bladzijden dat in het kader van het project VPND online is gezet. Momenteel staat de teller op ruim 47.000 en de “halve ton” is dus in zicht.