30 juli 2011

Ik ga maar niet meer naar Leiden...

Getriggerd door een klein berichtje in de nieuwsgroep soc.genealogy.benelux over het RAL, het Regionaal Archief Leiden, ben ik eens gaan speuren op hun website. Ans meldde namelijk in de nieuwsgroep, dat het niet meer mogelijk was om afdrukken te maken van microfiches. Tegenwoordig moet daar een scan van worden aangevraagd, die 1,50 euro moet kosten.
Leek me vreemd, dus maar eens even de website ondersteboven gekeerd. Zulke belangrijke informatie moet toch meteen te vinden zijn? Nee dus, het kost nogal wat moeite om er achter te komen. Uiteindelijk vind je dan in het Reglement de volgende bepalingen:


Ik maak daaruit op dat een microfiche een niet gedigitaliseerd item is en dat je daar dus een scan van moet aanvragen. Even verder speuren dan maar, om te kijken of dat bedrag van 1,50 euro wel klopt. En ja hoor, in de Tarievenlijst staat het volgende:


Inderdaad, een scan maken kost 1,50 euro op lager resolutie (er staat niet bij welk oplossend vermogen de afbeelding heeft) en 5,00 euro voor een hi-res plaatje. Ook hier weer geen enkele aanduiding van die resolutie.
Zo, nou hebben we alles wel gehad, toch? Niet helemaal, er was ook nog sprake van een wachttijd. Dat staat op de volgende manier opgeschreven:


Dagen wachten op een scan van een microfiche, die je vroeger gewoon ter plekke kon maken. Na inworp van een bepaald bedrag. Hoeveel dat in Leiden was weet ik niet, maar het zal beslist geen 1,50 euro zijn geweest... En ik vind het een beetje moeilijk voor te stellen dat ze een dag nodig hebben om een aanvraag van een scan van een fiche te accepteren.
Nee, het archief te Leiden staat niet op mijn reislijstje voor de komende periode. Mijn schaarse vrije tijd breng ik wel door in archieven waar ze niet proberen om alles zo moeilijk mogelijk te maken.

23 juli 2011

Sonttolregisters: meer dan 222.000 stuks

Het aantal doorvaarten door de Sont dat nu in de database is opgenomen, is gestegen boven de 222.000. Het zijn er nu 222.005 om precies te zijn. Ik heb geprobeerd om dat te vangen in een grafiek, maar ben nog niet erg tevreden met het resultaat (van die grafiek dan, hè, die database kan natuurlijk niet meer stuk).


Ik broed nog op een betere aanpak, met de data waarop nieuwe gegevens zijn toegevoegd verticaal onder elkaar en het aantal doorvaarten en de jaren in een strook daarnaast. Het is nog even puzzelen voor een formaat dat aangenaam is om naar te kijken. Vooral de kleurstelling krijgt mijn aandacht.
Wie de database wil zien, kan terecht op de volgende website:

http://www.soundtoll.nl/public/index.php

waar vreemd genoeg een iets kleiner aantal doorvaarten staat dan ik in mijn computeroverzicht heb berekend. Het scheelt gelukkig niet veel: 121.960, dus dat is bijna 222.000.